[Nadanie płóciennikom lwowskim organizacji cechowej z określeniem ich praw, przywilejów i obowiązków] - Lwów.
Rajcy miasta Lwowa nadają płóciennikom lwowskim organizację cechową i określają ich prawa, przywileje i obowiązki. W kolejnych artykułach, ułożonych na wzór statutu cechowego, zawarto szczegółowe przepisy regulujące funkcjonowanie cechu w różnych aspektach. Postanowienia dotyczą: struktury organizacji brackiej (starsi cechu, majstrowie, czeladnicy, uczniowie), warunków przyjmowania do cechu nowych członków i związanych z tym formalności (wymagane świadectwa potwierdzające zdobycie zawodu, brak zrzeszenia w innym cechu), wzajemnego traktowania i poszanowania (np. obowiązek majstrów należytego dbania o czeladników i uczniów, z urządzeniem im godnego pochówku i obecnością na pogrzebie włącznie, zasady dysponowania majątkiem ruchomym po zmarłym), organizacji produkcji rzemieślniczej: wymiarów i jakości tkanych materiałów (barchan, płótno lniane, inne tkaniny) zgodnie z zamówieniami klientów, sprzedaży gotowych wyrobów, warunków pracy (np. zakaz wynoszenia narzędzi z warsztatu po pracy, dawanie dni wolnych), zasad awansu zawodowego (trzyletnie praktyki uczniowskie, wyzwolenia czeladnicze, promocje mistrzowskie), wnoszenia różnych opłat i innych świadczeń na rzecz cechu (wkupne, czesne, jadło i napitki) i związanych z nim fundacji (świece do ołtarzy lub kaplic brackich w kościołach z okazji świąt), a także norm pożycia społecznego obowiązujących członków cechu w kontaktach między sobą i na zewnątrz (nakazy i zakazy regulaminowe w sprawach obyczajowych czy kwestiach zachowania bezpieczeństwa (wewnętrznego lub publicznego): bezwzględne posłuszeństwo przełożonym, obowiązek zachowania tajemnicy zawodowej, zakaz nieprzyzwoitego zachowania się w warsztacie przy pracy, zakaz pijaństwa i gier hazardowych, wyjęcie spod prawa cechowego w wypadku wejścia w konflikt z prawem, zakaz przychodzenia majstrów czy czeladników do pracy z nożami lub inną bronią, obowiązek terminowego spłacania długów, zakaz chodzenia majstrów boso do miasta, obowiązkowy ożenek majstrów cechowych, uroczyste obchodzenie świąt kościelnych). Łamanie cechowego regulaminu obwarowano ściśle określonymi w przywileju karami, płaconymi do skrzynki brackiej (kasy) bądź w naturze (bezmiany lub kamienie wosku), bądź jako grzywnę pieniężną (szerokie i wąskie grosze), obracanymi później na bieżące potrzeby cechu, a także do kasy miejskiej w wysokości ustalanej przez rajców.
Oryg. ; perg. ; rdzawe ślady i plamy wilgoci na tekście, przybrudzenia przy krawędziach ; minuskuła gotycka ; ślady trzech złożeń + zakładka
Keywords: Cechy (rzem.); statuty; Lwów (Ukraina); Polska; Rzemiosło; Tkactwo; Miasta; przywileje; Tkacze; Lwów; Ukraina