[Przeznaczenie przez biskupa poznańskiego Uriela Górkę za zgodą kapituły katedralnej dziesięciny zbożowej (małdratowej) i pieniężnej z dóbr dziedzicznych Prusinowo w Wielkopolsce jako zabezpieczenie sumy 300 florenów węgierskich, oddanych niegdyś w depozyt biskupowi, a użytych przezeń na wykup sołectw w dobrach biskupich: mieście Łaskarzewie i wsiach Pilczyn i Wierzbiny w powiecie radomskim w Małopolsce]
Biskup poznański Uriel Górka obecny na kapitule generalnej zaświadcza, że za zgodą kapituły katedralnej przeznacza dziesięcinę zbożową (małdratową z pszenicy i owsa) i pieniężną ze swej wsi dziedzicznej Prusinowo w pow. pyzdrskim w Wielkopolsce na zabezpieczenie sumy 300 florenów węgierskich oddanych mu niegdyś w depozyt, za które po wielu wysiłkach i staraniach wykupił należące przed laty do Kościoła sołectwa w dobrach biskupich: mieście Łaskarzewie oraz wsiach Pilczyn (Pylczyno) i Wierzbiny (Wyrzbyny), położonych w pow. radomskim w Małopolsce. Kilkadziesiąt lat wcześniej poprzednik Górki, biskup poznański Stanisław Ciołek, przekazał te sołectwa w użytkowanie swemu bratu Andrzejowi z Żelechowa podkomorzemu sandomierskiemu, ale ponieważ potomkowie i sukcesorzy tego ostatniego tak bardzo dali się we znaki bezpośredniemu poprzednikowi Górki na urzędzie biskupim Andrzejowi Bnińskiemu, a także jemu samemu i administracji kościelnej, że próbowali przejąć je w posiadanie i chcieli pozbawić miejscową ludność wolności osobistej, Uriel Górka zdecydował o ich wykupieniu i przywróceniu rentowności. Duży wpływ na tę decyzję miała pamięć o wielkich trudnościach i kosztach poniesionych przez biskupa Andrzeja Bnińskiego przy próbach odzyskania wspomnianych wójtostw z rąk ówczesnych wójtów. Jednocześnie Górka zastrzega sobie, do czasu oddania depozytu, pełne prawo dowolnego dysponowania dziesięcinami, które przeznaczył na zabezpieczenie (np. zapis testamentowy czy jakiekolwiek inne formy lokowania kapitału). Wiarygodność zeznania potwierdza na życzenie biskupa i kapituły Jakub z Szamotuł (zm. po 1513), syn Piotra, kleryk diecezji poznańskiej i notariusz publiczny kreacji cesarskiej w konsystorzu poznańskim, obecny przy dokonaniu czynności prawnej, który wpisał formułę notarialną do dokumentu spisanego przez innego pisarza, scholastyka poznańskiego Jakuba.
Oryg. ; perg. ; stan zachowania dok. średni (po konserwacji) ; miejscowe przybrudzenia i zaplamienia na odwrocie ; po stronie tekstowej wiele drobnych plamek rozsianych na całej powierzchni ; na złożeniach przybrudzenia i miejscami ubytki czy dziury ze szkodą dla tekstu ; ślady siedmiu złożeń dok. (z zakładką) ; lewy narożnik zakładki obcięty, prawy z dużym podłużnym ubytkiem.
Keywords: Średniowiecze; historia; Dziesięcina; Wielkopolska; Historia średniowieczna; źródła; Duchowieństwo katolickie; Polska; Dyplomatyka; Pilczyn (woj. mazowieckie); Poznań; kapituła katedralna; sołectwo; Łaskarzew (woj. mazowieckie); Wierzbiny (wieś, d. pow. radomski, niezidentyfikowana); Prusinowo (woj. wielkopolskie); dziesięciny; biskupstwo; średniowiecze; Notariusze publiczni – Wielkopolska – 15 w.; Sołectwa – wykup – 15 w.; Dziesięcina małdratowa – Wielkopolska – 15 w.; Instrument notarialny – 15 w.; Dziesięcina pieniężna – Wielkopolska – 15 w.; Małdraty – Wielkopolska – 15 w.; Dziesięcina zbożowa – Wielkopolska – 15 w.