[Zatwierdzenie przez radę miejską Lwowa statutu czeladników cechu płócienników (tkaczy płótna) lwowskich] - Rajcy miasta Lwowa
Rada miejska Lwowa zatwierdza statut czeladników cechu płócienników (tkaczy płótna) lwowskich, który zawiera prawa, przywileje i obowiązki towarzyszy cechowych oraz reguluje ich stosunki z majstrami i uczniami. W 27 artykułach tworzących ordynację zapisano szczegółowe przepisy dotyczące relacji rzemieślników na płaszczyźnie zawodowej, wychowawczej i obyczajowej. Postanowienia dotyczą: warunków terminowania i pracy czeladników i uczniów, organizacji produkcji i zasad bezpieczeństwa (obowiązkowe trzyletnie praktyki, czterotygodniowe terminy dla czeladników żonatych, praca jednego ucznia przy jednym warsztacie, samodzielne wykonywanie pracy przez uczniów bez pomocy starszych, solidność w pracy, bezwzględne posłuszeństwo, solidarność cechowa, zakazy wałęsania się po mieście w czasie i po pracy, porzucania terminu i odchodzenia do innych majstrów, długiej, np. rocznej, nieobecności poza warsztatem, wynoszenia narzędzi, przychodzenia do pracy z jakąkolwiek bronią, obowiązek spłaty długów pod rygorem nieukończenia terminu, wyzwoliny czeladnicze, godziwa i terminowa zapłata za pracę i przyuczanie do rzemiosła uczniów, dni wolne, zapomogi pieniężne dla chorych uczniów i czeladników tak od majstrów, jak i z kasy cechowej), uiszczania różnych opłat na rzecz cechu (wkupne, czesne, opłaty 4 szerokich groszy na fundusz czeladniczy dla uczniów za zakończenie terminowania i tyleż za wyzwoliny dla towarzyszy, za wydanie świadectw, pierwsze i kolejne opłaty dla obcych czeladników z wędrówki) i związanych z nim fundacji (świece do kaplic i ołtarzy brackich w kościele z okazji świąt), nauki karności i wpajania norm etycznych i moralnych (szacunek dla starszych i względem siebie, zakazy kłótni ze starszymi czeladnikami i między sobą, bójek, nieprzyzwoitego zachowania w warsztacie lub w domu majstra (co miało skutkować w przyszłości wyższymi grzywnami za te same przewinienia niż u innych), przetrzymywania obesłania cechowego, dopuszczania się kradzieży, pijaństwa, udziału w grach hazardowych, włóczenia się nocami po mieście i chodzenia do karczem, niemoralnego prowadzenia się (tylko prawowite żony) i odwiedzania domów publicznych, chodzenia bez butów od warsztatu do warsztatu i do miasta, przestrzeganie porządku publicznego, obowiązkowa obecność na urządzanych co kwartał zebraniach cechowych, uroczyste obchodzenie świąt kościelnych, obowiązek udziału w pogrzebach zmarłych członków cechu i ich rodzin. Rada jako organ upoważniony zastrzega sobie prawo do dokonywania w razie potrzeby zmian w ordynacji bez szkody dla sądów miejskich. W przypadkach nieujętych niniejszymi przepisami cech ma kierować się zasadami praktykowanymi w innych cechach swego rzemiosła. Nieprzestrzeganie cechowego regulaminu obwarowano ściśle określonymi w ordynacji karami (w zależności od rodzaju przewinienia), głównie grzywnami pieniężnymi różnej wysokości (szerokie i wąskie grosze), a niekiedy w kamieniach wosku, przeznaczanymi na uświetnienie cechu, na bieżące potrzeby cechu i czeladników oraz kult i służbę bożą. Uwzględniono także kary czasowego wykluczenia z cechu (np. okres kwartału dla żonatych czeladników, którzy mając żony poza miastem przepracowali zbyt krótki czas i porzucili pracę lub udali się na wędrówkę); przewidziano także stosowanie kar cielesnych.
Na odwrocie: dolna połowa dok. (która po złożeniu dyplomu stanowiła jego zewn. okładki), bardziej przybrudzona od górnej (ciemniejsza) ; wiele rdzawych plamek atramentu różnego kształtu, rozsianych zwłaszcza w dolnej połowie dok. ; kilka not archiwalnych nowszych, kursywnych, różnych rąk, niekiedy wyblakłych lub skreślonych: [1.] Cychy Tkackiey [skreśl.:] No 7 ; [2.] Ex Pargameis No 2do ; [3.] Ao 1469 Feria 4ta an(te) fest(um) S. Viti ; [4.] Consignationis No 458 (odwrócona) + obok współcz. sygn. ołówkowa Dypl. 35 ; u dołu dwie małe okrągłe pieczątki Biblioteki Kórnickiej: XIX-wieczna (mniejsza) po prawej stronie nacięć paska i współczesna (większa) przy lewej krawędzi (przyłożona do góry nogami).
Keywords: Tkactwo; Lwów (Ukraina); Rzemiosło; Miasta; Sfragistyka; Polska; Cechy (rzem.) organizacje; Cechy (rzem.); Dyplomatyka; Tkacze; przywileje; Lwów; Rada miejska; Ukraina; Płóciennicy – Lwów – 15 w.