[Instrument notarialny wyroku oficjała poznańskiego Mikołaja Sobockiego w sprawie między ks. Piotrem Rąbińskim, plebanem z Tulc, a ks. Marcinem, plebanem w Głęboczku, o dziesięciny pieniężne ze wsi parafialnych Głęboczek i Zielonka]
Kustosz kapituły katedralnej, wikariusz generalny i oficjał poznański Mikołaj Sobocki (Nicolaus de Sobotha) wydaje wyrok zaoczny (in contumaciam) w sprawie między ks. Piotrem Rąbińskim (de Rambine / de Rambyn / Rambynsky), rektorem (plebanem) kościoła w Tulcach (de Thulcze), a ks. Marcinem, plebanem z Głęboczka, o dziesięciny pieniężne (fertones decimales) z ról kmiecych ze wsi parafialnych Głęboczek (Glamboczecz) i Zielonka (Zelonka / Zelonky) należne parafii w Tulcach, których była bezprawnie pozbawiona od 1431 r. (pierwszy wyrok oficjała poznańskiego Klemensa Drzewickiego z Oktawy Bożego Narodzenia 1434 r.), a które przysądza jej teraz na powrót wyrokiem ostatecznym. W tekście dok. przytoczony w transumpcie mandat biskupa poznańskiego Andrzeja Bnińskiego dla Mikołaja Sobockiego w tej samej sprawie z 1 III 1471 r. Poza wymienionymi nazwiskami wystawców, aktualnych stron sporu, jak i świadków czynności procesowych, w dok. pojawiają się kilkakrotnie nazwiska dawnych stron sporu, poprzedników obecnych plebanów: Jakuba i Pawła – dwóch byłych rektorów (plebanów) kościoła w Tulcach, którzy pełnili swój urząd i zarządzali parafią w tym samym czasie, instalowani na jednym, niepodzielnym beneficjum plebańskim (rzadki przypadek), jak i byłego plebana z Głęboczka Adama, a także Klemensa Drzewickiego, bakałarza prawa, kanonika i oficjała poznańskiego oraz notariusza publ., czy Stanisława Górki, adwokata konsystorza poznańskiego i rektora szkoły katedralnej w Poznaniu. [Szczegóły treści tego bardzo obszernego dokumentu niedostępne z powodu złego stanu zachowania dyplomu i nieczytelności części tekstu] Wiarygodność zeznania potwierdza w formule notarialnej na polecenie oficjała Jakub z Szamotuł (zm. po 1513), notariusz publiczny kreacji cesarskiej (imperiali auctoritate) w konsystorzu poznańskim, który był obecny przy dokonaniu czynności prawnej i własnoręcznie spisał instrument. [Dziesięciny z obu miejscowości z tytułu dawnego nadania biskupiego należały do uposażenia kościoła w Tulcach, ufundowanego przez ród Łodziów z Bnina Opalińskich. Położony wśród lasów Puszczy Zielonki Głęboczek miał w tym czasie prawa miejskie (1458 – przed 1580), był więc miasteczkiem, i znajdował się od dawna w rękach tej rodziny. Równocześnie był Głęboczek siedzibą osobnej parafii, której pleban miał w swym uposażeniu role i łąki zarówno miejscowe, jak i z należącej do parafii wsi Zielonka, a do tego jeszcze dziesięcinę z tej ostatniej]
Dok. w formie instrumentu notarialnego (formuła notarialna z ozdobnym inicjałem na początku wpisana pod tekstem głównym) ; znak notarialny (signum notariale) po lewej (heraldycznie prawej) stronie karty obok formuły, poważnie uszkodzony wskutek ubytków perg.: na trójstopniowej podstawie pięciopłatkowa i pięciolistna rozeta na krótkiej łodydze, na stopniach podstawy od góry: Ihesus | Ma(...) [Maria] | Juua p(.......)mes [pusilanimes] (wygląd znaku i ortografia napisów nieidentyczne z opublikowanymi przez Gąsiorowskiego) (A. Gąsiorowski, Notariusze publiczni w Wielkopolsce schyłku wieków średnich, Poznań 1993, s. 27, poz. 156 i rys. 156 w katalogu znaków).
Keywords: Sądownictwo kościelne; Poznań (woj. wielkopolskie); Kancelaria biskupia; Notariat; Polska; Urzędnicy; Dziesięciny; Wielkopolska; Dyplomatyka; Głęboczek (woj. wielkopolskie, pow. poznański, gm. Murowana Goślina); biskupstwo; Tulce; parafia; dochody; plebani; Zielonka (woj. wielkopolskie, pow. poznański, gm. Murowana Goślina); Oficjalat, 15 w., Poznań (woj. wielkopolskie); Znaki notarialne – Wielkopolska – 15 w; Transumpty – 15 w; Notariusze publiczni – Wielkopolska – 15 w.; Kolegiata św. Marii Magdaleny w Poznaniu – dziesięciny – 15 w.; Mandaty – 15 w.; Notariat publiczny – Wielkopolska – 15 w.; Kmiecie – Głęboczek – 15 w.