[Mandat Kazimierza Jagiellończyka nakazujący Radzie miejskiej Poznania wypłacenie należnego królowi od miasta i uiszczanego każdego roku wedle zwyczaju na św. Marcina czynszu rocznego 60 grzywien od sumy 1300 złotych węgierskich zapisanej na dochodach miejskich Janowi Ostrorogowi, kasztelanowi poznańskiemu i zaufanemu doradcy królewskiemu, z tytułu zapisu tego czynszu i kapitału]
Król Kazimierz Jagiellończyk nakazuje Radzie miejskiej Poznania wypłacić należny mu od miasta i uiszczany każdego roku wedle zwyczaju na Św. Marcina czynsz roczny 60 grzywien od sumy 1300 złotych węgierskich zabezpieczonej na dochodach miasta kasztelanowi poznańskiemu Janowi Ostrorogowi, swemu zaufanemu doradcy, któremu jednocześnie zapisuje ten czynsz. Wcześniej beneficjentem owego czynszu na wyderkaf był podkomorzy poznański Andrzej Górski, inny wysoki urzędnik i stronnik królewski, któremu monarcha zapisał go w nagrodę za wierną służbę. Górski musiał kiedyś pożyczyć otrzymane pieniądze dalej, najwidoczniej w różnym czasie i wysokości, gdyż dokument wymienia bogatego mieszczanina Jana Walkera, krojownika sukna, rajcę poznańskiego (podane tylko nazwisko bez bliższego określenia pochodzenia i funkcji), jak poprzednicy zasłużonego poddanego królewskiego, który spłacił Górskiego w całości z różnych sum dłużnych, jakie zliczone razem dawały kwotę 1300 florenów węgierskich. Czynność generalnego skwitowania potwierdził Górski osobiście przed królem. Walker, składając w sądzie wszystkie kwity, poprosił o oblatowanie ich w księgach sądowych, i to razem w jednym zapisie (inskrypcji), a nie każdego z osobna, aby nie musiał przechowywać wielu ekstraktów, co też uzyskał (kwity anulowano i unieważniono, choć w innym miejscu mowa o tym, że są inne kwity dotyczące omawianego czynszu, które za zgodą Andrzeja Górskiego i Jana Ostroroga zachowują moc prawną [?]). Miasto ma uiszczać czynsz Ostrorogowi aż do momentu całkowitego spłacenia długu królowi lub jego sukcesorom. Dok. sporządzony przez kancelarię królewską na podstawie relacji kanclerza koronnego Krzesława z Kurozwęk.[Brak części tekstu utrudnia właściwe zrozumienie sensu dok., który w przedmiocie wcześniejszych losów czynszu jest niepewny i może być inny, por. niżej]
Data dzienna i miesięczna mieściła się na oddartej części dokumentu.
Keywords: Czynsz; Poznań (woj. wielkopolskie); Dyplomatyka; Miasto; finanse; Płóciennicy – Lwów – 15 w.; Magistrat – Poznań – finanse – 15 w; Kwitowanie – Poznań – 15 w.; Mandaty – Poznań – 15 w.; Wyderkaf – Poznań – 15 w