[Potwierdzenie skwitowania biskupa poznańskiego Uriela Górki z sumy 1300 złotych węgierskich z czynszem rocznym 60 grzywien przez Barbarę, wdowę po Janie Walkerze (Welkier/Welkyer) i mieszczkę poznańską, oraz szlachcica Jana Lubickiego, obywatela poznańskiego i opiekuna prawnego małoletnich dzieci Barbary, wystawione przez Mikołaja z Kutna, wojewodę łęczyckiego i starostę generalnego Wielkopolski, komisarza królewskiego]
Mikołaj z Kutna, wojewoda łęczycki i starosta generalny wielkopolski, poświadcza jako delegowany komisarz królewski zeznanie Barbary, wdowy po Janie Walkerze (Welkier/Welkyer), mieszczki poznańskiej oraz szlachcica Jana Lubickiego (Lubyczsky), obywatela poznańskiego i opiekuna prawnego małoletnich dzieci Jana występującego w ich imieniu, w sprawie skwitowania biskupa poznańskiego Uriela Górki z odebrania sumy 1300 florenów węgierskich z czynszem rocznym 60 grzywien, pożyczonej niegdyś przez Jana Walkera królowi polskiemu i zapisanej w grodzie poznańskim (daty inskrypcji nie podano), a potem scedowanej urzędowo przez monarchę (daty mandatu królewskiego również nie podano) biskupowi poznańskiemu (zmiana dłużnika Walkerów: król zamiast spłacić wierzyciela pożyczył, zapewne za jego zgodą, sumę dłużną Górce, który stał się nowym wierzycielem poznańskiej rodziny patrycjuszowskiej).
Oryg. ; perg. ; stan zachowania dość dobry ; w różnych miejscach (zarówno na tekście, jak i na marg.) różnej wielkości plamy wilgoci o różnej intensywności barwy oraz przybrudzenia (widoczne zwłaszcza po stronie tekstowej) ; miejscami nieco pofalowany perg., lekko zagięty prawy górny narożnik.
Keywords: Mieszczanie; Poznań (woj. wielkopolskie); Dyplomatyka; Czynsz; Biskupi; finanse; Walkerowie - 15 w.; Wyderkaf – Poznań – 15 w.; Lubiccy - 15 w.; Kwitowanie – Poznań – 15 w.; Pożyczki – Poznań – 15 w.