"Erectio confris SSmi Rosari MDCLXXVII in Eccla Kurnicensi" (1677)
Erekcja Bractwa Różańcowego w kościele parafialnym w Kórniku
Dok. w formie instrumentu notarialnego i wyciągu z protokołu akt konsystorskich w Poznaniu. k. 1 (karta luźna, pap.) - b.d. - Obowiązki Altarzysty Najświętszego Różańca; k. 2-7 - Poznań, 21.07.1677. Hieronim Wierzbowski, prepozyt kat. pozn., wikariusz duchowny, oficjał generalny poznański i sekretarz J.K.M. zatwierdza fundację Marianny Święcickiej, żony Andrzeja Karola Grudzińskiego, wojewody pozn., na założenie i utrzymanie Altarii i Bractwa Różańcowego przy kościele par. w Kórniku w wys. 2000 złp. zap. na wyderkaf na swoich dobrach dziedzicznych Łęki Wielkie w pow. kościańskim, spisaną w aktach grodzkich poznańskich w poniedziałek po święcie Nawiedzenia NMP (tj. 5.07.1677); k. 7v-8v - Poznań, 2.08.1686. Franciszek Mielżyński, doktor obojga praw, archidiakon pozn., scholastyk włocławski, prepozyt słupecki i sekretarz Hieronima Wierzbowskiego, bpa tesseńskiego, sufragana, wikariusza duchownego i oficjała gen. pozn., zatwierdza fundację Marcina Głoskowskiego w wys. 1000 złp. na rzecz Bractwa Różańcowego przy kościele par. w Kórniku, spisaną w aktach grodzkich poznańskich w poniedziałek po święcie Nawiedzenia NMP (tj. 8.07.1686 - vide Teki Dworzaczka, Grodzkie i Ziemskie, Poznań, Inskrypcje, XVII/XVIII wiek, 691 [Nr 1112 VIII] 1686). Dok. w formie poszytu o 7 kartach.
Keywords: Żywy Różaniec; Polska; Kościół katolicki; Służba liturgiczna; Kórnik; altarie