Atlas ziem polskich - Kasa im. Józefa Mianowskiego - Fundacja Popierania Nauki; Zakłady Graficzne B. Wierzbicki i S-ka (Warszawa); Biblioteka Kórnicka PAN zob. Biblioteka Kórnicka; (1881-); Kasa im. J. Mianowskiego zob. Kasa im. Józefa Mianowskiego - Fundacja Popierania Nauki; Kasa Mianowskiego zob. Kasa im. Józefa Mianowskiego - Fundacja Popierania Nauki; firma wydawniczo-księgarska założona w Warszawie przez Gustawa Gebethnera i Roberta Wolffa (1857-1950); Kasa im. Józefa Mianowskiego - Instytut Popierania Nauk zob. Kasa im. Józefa Mianowskiego - Fundacja Popierania Nauki; Biblioteka Kórnicka Polskiej Akademii Nauk zob. Biblioteka Kórnicka (Gebethner i Wolff, 1911)
Przedmowa, Spis tablic części I k. 4-5.
Zygmunt Światopełk Słupski ; Wyd. z zasiłkiem Kasy Pomocy dla Osób Pracujących na Polu Naukowem im. Mianowskiego ; Gebethner i Wolff.
Keywords: Kartografia; atlasy komunikacyjne; Polska; Szubin (woj. kujawsko-pomorskie; okręg); w kartografii; Poznań; plany miast; Zabór pruski; Wyrzysk (woj. wielkopolskie; okręg); Kościan (woj. wielkopolskie; okręg); Śrem (woj. wielkopolskie; okręg); Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie; okręg); Gniezno (woj. wielkopolskie; okręg); Międzyrzec (woj. lubuskie; okręg); Poznań (woj. wielkopolskie; okręg); Grodzisk Wielkopolski (woj. wielkopolskie; okręg); Wieleń (woj. wielkopolskie; okręg); Szamotuły (woj. wielkopolskie; okręg); Leszno (woj. wielkopolskie; okręg); Skwierzyna (woj. lubuskie; okręg); Chodzież (woj. wielkopolskie; okręg); Ostrów Wielkopolski (woj. wielkopolskie; okręg); Witkowo (woj. wielkopolskie; okręg); Ostrzeszów (woj. wielkopolskie; okręg); Wielkopolska; Wągrowiec (woj. wielkopolskie; okręg); Czarnków (woj. wielkopolskie; okręg); Mogilno (woj. kujawsko-pomorskie; okręg); Jarocin (woj. wielkopolskie; okręg); Kępno (woj. wielkopolskie; okręg); Środa Wielkopolska (woj. wielkopolskie; okręg); Gniezno; Pleszew (woj. wielkopolskie; okręg); Wschowa (woj. lubuskie; okręg); Strzelno (woj. kujawsko-pomorskie; okręg); Krotoszyn (woj. wielkopolskie; okręg); Nowy Tomyśl (woj. wielkopolskie; okręg); Śmigiel (woj. wielkopolskie; okręg); Oborniki (woj. wielkopolskie; okręg); Koźmin (woj. wielkopolskie; okręg); Bydgoszcz; Babimost (woj. lubuskie; okręg); Września (woj. wielkopolskie; okręg); Międzychód (woj. wielkopolskie; okręg); Rawicz (woj. wielkopolskie; okręg); Inowrocław (woj. kujawsko-pomorskie; okręg); Gostyń (woj. wielkopolskie; okręg); Żnin (woj. kujawsko-pomorskie; okręg)