Atlas historyczny Polski - (1901-1939); wydawnictwo; Uniwersytet Jagielloński. Drukarnia zob. Drukarnia Uniwersytetu Jagiellońskiego; Książnica Atlas pod Zarządem Państwowym zob. Książnica-Atlas; Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Książnica-Atlas Zjednoczone Zakłady Kartograficzne i Wydawnicze zob. Książnica-Atlas; Skład Główny Wydawnictw Książnica-atlas T. N. S. W. Zjedn. Zakł. Kartogr. i Wydawnicze zob. Książnica-Atlas; założone w 1857 r. w Poznaniu pod nazwą Towarzystwo Przyjaciół Nauk, od 1923 r. Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Książnica-Atlas T. N. S. W. zob. Książnica-Atlas; Drukarnia Uniwersytetu Jagiellońskiego; Zakłady Graficzne S. A. Książnica Atlas zob. Książnica-Atlas; Academie Polonaise des Sciences et des Lettres zob. Polska Akademia Umiejętności; et al. (Nakładem Komisji Atlasu historycznego Polski [et. al.], 1928)
Jaki obraz kraju daje nam mapa? s. 14-21.
[aut.] Jan Jakubowski ; Polska Akademia Umiejętności ; Towarzystwo Naukowe Warszawskie ; Towarzystwo Naukowe we Lwowie ; Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Poznaniu ; Skład Główny w Księgarniach Gebethnera i Wolffa ; Drukarnia Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Keywords: Atlasy historyczne; Litwa; Kartografia; w kartografii