Geograficzno-statystyczny Atlas Polski - kartograficzna firma wiedeńska; firma wydawniczo-księgarska założona w Warszawie przez Gustawa Gebthnera i Roberta Wolffa (1857-1950); Królestwo Galicji i Lodomerii (Austria). |Sejm Krajowy Królestwa Galicyi i Lodomeryi wraz z Wielkim Księstwem Krakowskiem. |Wydział Krajowy; Sejm Krajowy Królestwa Galicyi i lodomeryi wraz z Wielkim Księstwem Krakowskiem. Wydział Krajowy zob. Królestwo Galicji i Lodomerii (Austria). |Sejm Krajowy Królestwa Galicyi i Lodomeryi wraz z Wielkim Księstwem Krakowskiem. |Wydział Krajowy; Polskie Spółki Oszczędności i Pożyczek (Gebethner i Wolff, Zakład Katrograficzny Freytaga i Berndta, 1916)
Polacy [k. 9].
redagowany i opracowany przez Dra Eugeniusza Romera profesora geografii Uniwersytetu lwowskiego ze współudziałem licznych współpracowników ; W. Semkowicz ; K. Nitsch, Br. Gubrynowicz ; nakładem Polskich Spółek Oszczędności i Pożyczek pod Patronatem Wydziału Krajowego ; Gebethner i Wolff, Zakład Kartograficzny Freytaga i Berndta.
Keywords: Kościoły chrześcijańskie; podział administracyjny; Polska; Reprodukcja ludności; w kartografii; Osadnictwo; Katolicyzm; Administracja; Drukarstwo; Niemcy; Żydzi; Własność rolna; Naród; Historia; Atlasy statystyczne; Germianizacja; kartografia; Komunikacja; Ludność; geografia; Ziemstwa; Litwa; Ruś; Języki; Szkolnictwo; Polacy za granicą; Zabór pruski; Kresy Wschodnie Rzeczypospolitej