Geograficzno-statystyczny atlas Polski - firma wydawniczo-księgarska założona w Warszawie przez Gustawa Gebethnera i Roberta Wolffa (1857-1950); Królestwo Galicji i Lodomerii (Austria). |Sejm Krajowy Królestwa Galicyi i Lodomeryi wraz z Wielkim Księstwem Krakowskiem. |Wydział Krajowy; kartograficzna firma wiedeńska; Polskie Spółki Oszczędności i Pożyczek (Gebethner i Wolff, Zakład Kartograficzny Freytaga i Berndta, 1916)
Własność ziemska [k. 23].
redagowany i opracowany przez Dra Eugeniusza Romera profesora geografii Uniwersytetu lwowskiego ze współudziałem licznych współpracowników ; J. Nowak ; K. Nitsch ; W. Szafer ; W. Semkowicz ; Br. Gubrynowicz ; J. Rutkowski ; S. Weigner ; Br. Chodkiewicz ; nakładem Polskich Spółek Oszczędności i Pożyczek pod Patronatem Wydziału Krajowego ; Gebethner i Wolff, Zakład Kartograficzny Freytaga i Berndta
Keywords: Atlasy statystyczne; Polska; Żydzi; w kartografii; Ziemstwa; Litwa; Komunikacja; Reprodukcja ludności; Ruś; Katolicyzm; Osadnictwo; Niemcy; Historia; Drukarstwo; Polacy za granicą; Kartografia; Ludność; geografia; Przemysł; Tektonika; Szkolnictwo; Języki; Kościoły chrześcijańskie; podział administracyjny; Naród; Zootechnika; Zatrudnienie; Agrotechnika; Górnictwo; Rośliny; Surowce; Germanizacja; Własność rolna; Klimat; Oszczędność; Administracja; Kresy Wschodnie Rzeczypospolitej; Zabór pruski