Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od B - Deutsche Schachzeitung Lipsk.; Joseph Baer und Co. Buchhändler und Antiquare.; Wellington Chess Club.; The ||Library Company of Philadelphia.; Agentur für Bühnen-Angelegenheiten von G. Barthmann, Mannheim.; Schachverein Wiesbaden.; Akademischer Schachklub München.; Biblioteca Bertoliana, Vicenza.; American Chess Magazine.; Königliche Vetenskapsakademien Stockholm.; 24-ster Infanterie Regiment Spandau.; ``New Zealand Chess Chronicle''.; et al. (1837)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej.
Joseph Baer - właściciel księgarni i antykwariatu we Frankfurcie n. M., główny komisjoner Cesarskiej Publicznej Biblioteki w Petersburgu oraz Publicznego Muzeum w Moskwie.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Turnieje szachowe; Kluby i związki szachowe; Anglia; Australia; Austria; Dania; Francja; Hiszpania; Niemcy; Nowa Zelandia; Rosja; Szwecja; USA; Włochy; Holandia