Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od M - drukarze z Lipska; Wittig zob. Metzger und Wittig; Surdevor General's Office, Cape Town; Bibliothèque Medailles et Antiques de la Ville de Grenoble; New Zealand Rubber Stamp Factory and Printing House, Wellington. Ffrost & Manley, Proprietors; "New Zealand Chess Chronicle"; "Montreal Gazette"; Stift Einsiedeln; Bibliotheca Monasterii Einsidlensis; Schachverein Wiesbaden; Consulat des Deutschen Reichs; Redaction der Illustrirten Zeitung in Leipzig. Verlagsbuchhandlung von J. J. Weber (1852)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej.
Machericht ? - podpis nieczytelny, szachista z Kapsztadu. W liście w j. niem. zaprasza v. Heydebranda na wieczór szachowy do Klubu Szach. w Kapsztadzie. List na papierze z nadrukiem: Surdevor General's Office, Cape Town.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kongresy; Turnieje szachowe; Kluby i związki szachowe; Anglia; Francja; Południowa Afryka; Dania; Niemcy; Nowa Zelandia; USA; Włochy; Czechy; Szwajcaria; Hiszpania