Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od K - Stift Einsiedeln; Berliner Schachgesellschaft; La ||Societe Philidor, Amsterdam; Amsterdamsche Schaakgenotschap; Breslauer Schachverein ``Anderssen''; Universitäts-|Bibliothek Leipzig; Freie |Schachvereinigung Plauen; La ||Bibliothèque Royale de Copenhague; Mannheimer Schach-Club; Cafe de la Regence; ``La ||Regence'' (1840)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej
Leo Keel - zakonnik, bibliotekarz z Einsiedeln (Szwajcaria). W liście informował, że w zbiorach tutejszej biblioteki brak poszukiwanego przez v. Heydebranda dzieła. Omawia też sprawę sfotografowania średniowiecznego kodeksu. Papier listowy z wytłoczonym nadrukiem Stift Einsiedeln.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Turnieje szachowe; Kluby i związki szachowe; Niemcy; USA; Francja; Holandia; Szwajcaria