Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od L - Librairie Etrangère Veuve J. Paris; Berliner Schachgesellschaft; Biblioteca Nazionale Milano; Schachgesellschaft "Augustea" Leipzig; Dresdener Schachverein; Universität für Frauenheilkunde, Berlin; Geo. Lau a. Cie, München; Staatsbibliothek München; Cercle des Echecs Paris; Veit u. Comp.; "Oesterreichische Lesehalle", Wien; Georg Lissa Buchhandlung und Antiquariat, Berlin; et al. (1844)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej.
Domingo Lagomasino - szach. z Remedios (Kolumbia? Panama?), lekarz. W koresp. informuje v. H. o otrzymaniu jego katalogu (za pośredn. N. Preti).
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kluby i związki szachowe; Anglia; Austria; Francja; Kolumbia?; Niemcy; Włochy