Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od Z - Zahn v. und Jaensch; v. Zahn & Jaensch. Buch- und Kunsthandlung, Antiquariat Dresden; Česka associace šachova; Česky spolek šachovni; Bank ``Slavia'' Praha; Kaiserlich-königliche Hof-Bibliothek Wien; Akademischer Schachklub München; Neue Berliner Zeitung; Deutscher Schachbund; Schachgesellschaft Augustea, Leipzig (1870)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej
Zahn v. und Jaensch - właściciele księgarni i antykwariatu w Dreźnie. k. poczt. oferty sprzedaży książek o temat. szach.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kongresy; Turnieje szachowe; Kluby i związki szachowe; Niemcy; Czechy; Austria