Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od N-O - Bodleian Library, Oxford; Nautical Almanac Office. Bureau of Navigation Navy Department, Washington; ``Nordisk Skaktidende''; ``Tidsskrift for Skak; Redaktion ''Tidskrift för Schack``. Utgifven af Helsingfors Schackklubb; Helsingfors Schackklub; ''Nuova Rivista degli Scacchi`` (1858)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej
Na wielu listach notatki i bruliony odpisów T. v. Heydebranda.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kluby i związki szachowe; Anglia; Włochy; Hiszpania; Niemcy; Brazylia; Meksyk; USA; Holandia; Czechy; Dania; Finlandia; Rosja