Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od P, Q, R - właściciele drukarni i wydawn.; ``Giornale Dantesco''; Bibliotheca Nacional de Lisboa; Gebrüder Petmecky; Biblioteca Barberiniana Roma; ``La ||Strategie''; ``La ||Regence''; ``La ||Nouvelle |Regence''; ``International Chess Magazine''; ``British Chess Magazine''; ``Irish Chess Magazine''; ``New Zealand Chess Chronicle''; et al. (1853)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej
Na wielu listach notatki i bruliony odpisów T. von Heydebranda.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kongresy; Kluby i związki szachowe; Niemcy; Anglia; Włochy; Portugalia; Wenezuela; Brazylia; USA; Rosja; Hiszpania; Chile; Meksyk; Austria; Turcja