Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od P, Q, R - właściciele drukarni i wydawn.; "Giornale Dantesco"; Bibliotheca Nacional de Lisboa; Gebrüder Petmecky; Biblioteca Barberiniana Roma; "La ||Strategie"; "La ||Regence"; "La ||Nouvelle |Regence"; "International Chess Magazine"; "British Chess Magazine"; "Irish Chess Magazine"; "New Zealand Chess Chronicle"; et al. (1853)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej
Na wielu listach notatki i bruliony odpisów T. von Heydebranda.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kongresy; Kluby i związki szachowe; Niemcy; Anglia; Włochy; Portugalia; Wenezuela; Brazylia; USA; Rosja; Hiszpania; Chile; Meksyk; Austria; Turcja