[Zygmunt wielki książę litewski zatwierdza wieczystą darowiznę wsi Owany i Dewklebiszek, dokonaną na mocy wiana przez Ościka kasztelana wileńskiego na rzecz swojej żony Anny]
Zygmunt, wielki książę litewski, ruski itd. na prośbę Ostika kasztelana wileńskiego, zatwierdza jego darowiznę posagową, który prawem wiana powzdaje żonie swojej Annie dwory z wioskami, mianowicie Owanty nad rzeką Wirynthą i Dewklebiszki nad rzeką Durstą z całym prawem, własnością, czynszami, dochodami i przynależnościami, tak jak Owanta została nadana Ostkiowi przez księcia Aleksandra czyli Witolda, brata Zygmunta, zaś Dewklebiszki tak jak od dawna były w posiadaniu Ostika. Zygmunt swym dokumentem zatwierdza i umacnia rzeczoną darowiznę ze wszystkimi przynależnościami i pożytkami obecnymi i przyszłymi, nic dla siebie ani następców swoich z prawa i własności nie zachowując, dając Annie wieczyście prawo do posiadania, dzierżenia, trzymania, zamiany, zrzekania się, darowania swoim córkom lub komukolwiek zechce i obracania nimi na swoje własne użytki. Dano i uczyniono w Trokach w czwartek w czasie oktawy św. Jana Chrzciciela [28.06] 1436 w obecności Chodkona Jurgiejowicza, Petraszka Montigerdowicza najwyższego marszałka ziemi litewskiej i Mikołaja z Blaszkowicz sekretarza książęcego i innych licznych wiarygodnych świadków.
Konserwacja Toruń 2007
Keywords: Posag; Kresy Wschodnie; historia; Wieś; Wiano; Dursta; rzeka; Litwa; Owanta; Litwa, okręg; Dewklebiszki; Akt wzdania, 15 w.