``Historische Monatsblätter für die Provinz Posen'' (Historische Gesellschaft für die Provinz Posen, 1915)
M. in. o pieniędzu zastępczym w Prowincji Poznań w 1914 r. i o legendzie o Popielu i Piaście
Redaktorem czaspisma był dr R. Prümers
Keywords: Kluby i związki szachowe; Poznań