Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od A - Schachverein - Altona; Max Anheisser,s Buchhandlung und Antiquariat. Inhaber: Richard Kaufmann, Stuttgart; Commissariato per le Antichita e Belle Arti della Toscana, Firenze; Consulat des Deutschen Reichs, Tarragona; Biblioteca Nacional, Madrid (1847)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej
C. Ahlhausen - szachista niemiecki, nauczyciel miejski z Berlina.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Turnieje szachowe; Kluby i związki szachowe; USA; Hiszpania; Włochy; Anglia; Francja; Rosja