Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od G-H - Akademischer Schachklub München; Oskar Gerschel Buchhandlung und Antiquariat Stuttgart; I. St. Goar Buch- und Antiquariatshandlung Frankfurt a. M.; Libreria Antica e Moderna A. S. Gonnelli Firenze; Luigi Gonnelli Libraio Antiquario. Vendita di Libri, Stampe, Quadri, Musica e Oggetti di Antichita Firenze; Schachgesellschaft Augustea, Leipzig; Bibliothek Wolfenbüttel; Berliner Schachzeitung; Berliner Schachverein; Jurany u. Hensel's Nachfolger (Hugo Habermann) Buchhandlung für deutsche und ausländische Litteratur, Wiesbaden; Hacker, Nieper u. Co. Buchhandlung, Braunschweig; The ||Melbourne Chess Club; et al. (1853)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej.
W. Gautschi - szachista niemiecki z Monachium, aktywny członek i sekretarz Akademickiego Klubu Szachowego w Monachium, kandydat prawa.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kongresy; Turnieje szachowe; Kluby i związki szachowe; Australia; Austria; Niemcy; USA; Francja; Rosja; Włochy