Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od J - Biblioteca Universitaria Padova (1842)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej.
Carl Friedrich von Jaenisch - radca dworu, major, wybitny szachista rosyjski z St. Petersburga, teoretyk, autor wielu francuskojęzycznych ważnych opracowań na tematy szachowe. Autor utworów literackich oraz prac z dziedziny fizyki. k. 93-109 rękopis eseju Jaenischa "Apologie de la defense classique du gambit de la tour". C. F. v. Jaenisch był kuzynem ojca Karoliny Jaenisch-Pawłowej, przyjaciółki A. Mickiewicza.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Rosja; Gwatemala; Austria; Polska; Szwajcaria; Włochy