Listy do Tassila v. Heydebrand u. d. Lasa od L - Office of Will H. Lyons, Bookseller and Publisher, Chess, Checker and Whist Books, Importer and Dealer in Chess Goods, Newport, Ky., USA; Berliner Schachgesellschaft; Biblioteca Nazionale Milano; Schachgesellschaft ``Augustea'' Leipzig; Dresdener Schachverein; Universität für Frauenheilkunde, Berlin; Geo. Lau a. Cie, München; Staatsbibliothek München; Cercle des Echecs Paris; Veit u. Comp.; ``Oesterreichische Lesehalle'', Wien; Georg Lissa Buchhandlung und Antiquariat, Berlin; et al. (1844)
Zawiera wiadom. dot. literatury szachowej, rozgrywek szachowych i biblioteki szachowej.
Georg Lissa - właściciel księgarni i antykwariatu szachowego z Berlina. Korespondencja zawiera odpowiedzi na składane przez v. H. zamówienia literatu- ry szachowej oraz rachunków za wysyłane książki.
Keywords: biblioteka; Osieczna; szachy; Kluby i związki szachowe; USA; Anglia; Austria; Francja; Kolumbia?; Niemcy; Włochy